Bisnes Online: Apa dan Bagaimana Nak Mula

Sekarang nie ramai orang nak cuba-cuba bisnes online. Tetapi apa dia bisnes online nie?

Bisnes online nie daripada segi persamaan adalah sama juga sepertimana bisnes offline tetapi ianya mempunyai banyak kelebihan terutama bagi sesiapa yang baru nak mula berniaga dan tak punya modal yang besar.

Sepintas lalu mari kita lihat perbezaan antara bisnes online dan offline.

1.  Sewa kedai dah banyak jimat! – bisnes online tak perlu ada kedai sendiri.  Boleh iklan barang atau perkhidmatan melalui internet jer.  Bisnes offline pulak kena ada kedai kalau tidak sukar untuk pelanggan nak buat belian dan sebagainya.

2.  Pekerja –  Bisnes online boleh buat sendiri-sendiri jer tak perlu pakai pekerja. Buat secara part-time pun takpe sebab bila dah ada website atau iklan dalam internet, pelanggan boleh buat tempahan dan kita boleh uruskan pembungkusan dan penghantaran pada waktu malam selepas balik dari pejabat.

3.  Pasaran – pasaran untuk bisnes online sangat besar – seluruh dunia asalkan tempat tu ada internet.  Bisnes offline selalunya pasaran terhad kat kawasan lokasi kedai jer.  Kalau promosi tak ada, tak ramai orang tahu tentang bisnes yg kita jalankan.

So, kalau kita lihat pada kos sewa kedai dan pekerja sahaja dah banyak yang kita boleh jimat especially sementara bisnes onlineperniagaan kita nak maju.

Bayangkan kalau sewa sebulan dah RM500 campur seorang pekerja lagi RM500, dah jadi RM1,000 belanja tetap tiap-tiap bulan. Kalau tak ada satu pun barang yang kita jual dalam tiga bulan pertama (selalunya begitu lah), alamatnya dalam tiga bulan kita dah rugi RM3 ribu! Itu belum kira bil api/air dan peralatan kedai lagi tuh.

Jadi, ambillah peluang di zaman teknologi nie untuk menggunakan internet untuk berniaga.  Belajar sikit-sikit untuk buat website dan cara nak buat promotion melalui internet.  Yang pentingnya kita ada barang yang berkualiti untuk dijual.

Kalau tak tahu buat website pun atau tak sanggup nak bayar orang lain untuk buat website tak mengapa.  Boleh buat promosi melalui facebook atau ruangan forum yg berlambak kat dalam internet tu.

Susah-susah sangat tulis serba sedikit butiran pasal barang yang kita ada, letak gambar yg cantik-cantik dah tu email jer kat kawan-kawan.  Kalau diaorang tak nak beli pun takpe cuma minta diaorang tolong forwardkan email tu kat kawan-kawan diaorang pulak.  Sebaik-baiknya berikan juga komisen kepada sesiapa yg berjaya promote barang anda.

informasi perniagaan berkaitan:

perniagaan online . cara mula bisnes online . cara bisnes online . bisness online . bagaimana nak buat bisnes online .

Comments

  1. says

    Pelbagai jenis baju pengantin lelaki dan perempuan.yang anda ingin kan.bermacam saiz.ingin tempahan.gaun.koset baju kebaya pendek.jubah.baju meleret.lenga.dan veil.koset.asesori.mutiara kristal sarawak. layari.facebook saya.Noor shakila Arshad Langkawi. atau hunbungi saya.cik noor shakila.0105268545 atau.0175607284. pembayaran akaun cimb.Pelbagai jenis baju pengantin lelaki dan perempuan.yang anda ingin kan.bermacam saiz.ingin tempahan.gaun.koset baju kebaya pendek.jubah.baju meleret.lenga.dan veil.koset.asesori.mutiara kristal sarawak. layari.facebook saya.Noor shakila Arshad Langkawi. atau hunbungi saya.cik noor shakila.0105268545 atau.0175607284. pembayaran akaun cimb.02130066342528 atas nama sharifah bt mohd salim

  2. Muhammad Luqman says

    Assalamualaikum semua.. Bile berbicara mengenai peluang perniagaan@ bisnes yang sememangnya patut diceburi semua, saya sarankan tuan2/puan2 menceburkan diri di dalam e-learning Score A.. Merupakan satu transformasi di dalam dunia pendidikan anak2 selaras perkembangan dunia ICT.. Apa yang penting, pulangan yang lumayan menjadi jaminan memandangkan perniagaan ini tidak bermusim dan tiada saingan, satu2nya di Malaysia di mana pendidikan dijadikan platform perniagaan.. Kepada sesiapa yang nampak peluang ini, bolehlah add saya di email: opluqman09@yahoo.com atau hubungi 0133261706. Jumpa anda di angkasa kejayaan~~ HEBAT HEY! Area KL dialu2kan

  3. apam balik abang syed says

    sape yang datang kelantan..boleh singgah beli apam balik sedap2 di wakaf bharu depan pasar wakaf bharu kelantan..datang jangan x datang beli..inshaallah kepuasan anda dapat..

  4. says

    Salam…

    Saper2 yg mempunyai masalah sakit puan dan lelaki…blh dapatkn produk yang terlaris yang terbukti mampu menyelesaikan masalah anda.
    (JAMU SUSUK DARA), blh lah pm sy.

  5. says

    Assalam semua..saya mengusahakan barangan kraf dari surat khabar seperti bakul pelbagai saiz, kipas, tudung saji, kotak tisu, dulang, pasu bunga pelbagai saiz, topi dan gubahan bunga sabun. Sekarang dalam proses untuk membuat topi berangkai dan tempat letak surat gantung..

    Untuk maklumat lanjut @ ingin membuat tempahan boleh layari bakulanyam.blogspot.com atau hubungi saya ditalian 01117981848 atau berkunjung ke kediaman saya yang beralamat no 478-C Bt 5 Kg Janglau 26820 Kuala Rompin Pahang.

    Atau sebarang pertanyaan boleh singgah emel dan fb saya di marianitb @gmail.com dan melihat gambar untuk kepuasan anda.. Terima kasih kerana meluangkan masa anda..

  6. says

    assalamualaikum…. kak lah, bidan tradisional yang di iktiraf oleh kementerian kesihatan malaysia. kak lah ade menyediakan pakej untuk ibu2 bersalin seperti berurut, bertungku, barut perut ibu, mandi bayi, mandi serong, bersunat untuk bayi perempuan. kepada sesiapa yang memerlukan perkhidmatan kak lah, boleh menghubungi di talian 0199543012 ataupun terus ke rumah kak lah yang beralamat 42, A- Kampung Chendor Baru, 26080 kuantan, Pahang.

  7. says

    Alhamdulillah, artikel yang terbaik berkenaan bisnes online
    dari pernulis web usahawan malaysia ini. Moga terus konsisten
    dalam penulisan.

    Dalam web saya ada panduan untuk belajar cara
    bisnes online dari A hingga Z, dalam bentuk video.

  8. zafriel says

    disini sy ingin mengiklan jersi2 apa2 saja yang anda suka..dan anda boleh design baju anda sendiri..smua nie dgn harga yang berpatutan..lw nk bleh pm sy (0192566965)

  9. azura abu bakar says

    Assalamualikum saya ada buat catering masakan mei..
    Seperti laksa, mei kari, mei sup sesiapa yg berminat nk oder boleh tel 0182473502

  10. azura abu bakar says

    Assalamualikum saya ada ambik tempahan bagi sesiapa yg mahu tempah
    Mei laksa, mei kari, mei sup dan macam 2x… jenis mei lagi
    Jika berminat boleh tel saya 0182473502

  11. maz says

    Assalamu’alikom. Saya teringin hendak membuat bisness on line. Cara cara saya tidak tahu langsong. Tidak keberatan kepada sesiapa yng berkenaan untuk mengajar saya untuk jualan product saya di online. ucapan terima kasih.

  12. liz says

    Anda peminat tegar ikan pekasam? Ingin menyediakan juadah bersahur dan berbuka dgn ringkas, cepat dan mudah?
    Kepakaran saya ialah mengedar ikan pekasam segar dari Lenggong yg terdiri dr ikan air tawar spt. Ikan loma, jelawat dan lampam.
    Hubungi saya Liz di 013-3394700 (call/sms/watssapp)
    Penghantaran percuma di sekitar area shah alam sekiranya anda membuat pembelian 5 peket ke atas.
    Harga sepeket: RM5
    Berat : ><200gm
    Ikan dlm peket: Campur2

  13. Rubiah says

    Alhamdulilah. ..dapat belajar …insyaallah..tgh berusaha dgn jualan kuih kapit, maruku, dan rempeyek…sesiapa berminat pm sy..

  14. permaisuri says

    saya pemborong produk kecantikan wanita. segala jenis produk, collagen, minuman … dll. dan juga singlet bagi lelaki yang untuk mengempiskan perut. d talian online d jual dengan harga rm50 .. dapatkan lebih murah dengan saya. sila whatssap, text atau call saya. saya jual dengan harga borong. 0125627627 yana

  15. siti syuhada says

    Saya mengambil tempahan laksam, nasi kerabu,
    Desert pun saya buat seperti:
    Kek coklat moist
    Kek cheese leleh
    Cheesekut
    Blh la sms @ call saya ya
    019-3453184
    013-2633242
    Fb: Za Hada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>